Джедаї пішли…Хай живуть джедаї! (рецензія на Восьмий епізод «Зоряних війн»)








Минуло декілька днів після перегляду «Останніх джедаїв» і я нарешті наважився сісти записати свої враження від перегляду. Навмисно не читав і не дивився ні одну рецензію чи огляд, щоб не підпасти під чийсь вплив. Якщо ви побачите далі схожі з кимось думки це буде значити лише, що у розумних людей думки часто співпадають)
Отже, якщо без спойлерів і про головне:
1.     Восьмий епізод має багато відсилок до П’ятого епізоду, що можна було передбачити. Звісно є і оригінальні ідеї, і їх багато, але посиланнь на «Імперія наносить удар у відповідь» повна торба.
2.     Одного разу під час лекції про Зоряні війни мене запитали, як я ставлюся до нових героїв та зміни парадигм у сюжеті саги, на що я відповів, що кожне покоління має право на свої Зоряні війни. І хлопчики і дівчатка. Неважливо 10 років їм чи 60.
3.     Це найсмішніша частина саги. Ні, реально це найсмішніша частина. Зал постійно вибухав реготом під час перегляду.
4.     Режисер Райан Джонсон зробив те, що зробив свого часу Джордж Лукас і зробив це так, що сумніви відпали остаточно : ми побачили фільм про події Другої Світової війни: тут вам і свій Перл Харбор і важкі бомбардувальники В-52 і свої траншейні баталії. Але чомусь у мене виникає питання: чи доречно це зараз і не виглядає це постмодерновим прийомчиком, котрий зводить усе нанівець? Виглядає це звісно цікаво, але чомусь залишається питання чи це дійсно влучає у ціль?
5.     І про політику: ідея протистояння двох політичних систем отримала свою сіру зону: бізнес, котрий заробляє на війні. Казка закінчилася і почалися будні. Реальний світ прийшов у найвіддаленіші куточки Галактики. Хто правий? Темні, світлі чи сірі?
6.     В українському дубляжі пролунала дуже цікава фраза : «З Богом». Уперше я таке почув і дуже цікаво чи це є у оригіналі. Бо якщо є, це змінює міфологію Зоряних Війн повністю. Тоді критики Зоряних Війн з боку релігії можуть відійти у куточок бо Бог є Далекій Галактиці так само як і у Середзем’ї.
7.     Це було сумно. Ще сумніше ніж у Сьомому епізоді. Але на зміну приходить нова гвардія і це радує. Головне, щоб втримали рівень.
8.     Ми побачили нові планети. Це завжди цікаво.
Ось такими думками можу поділитися після перегляду Останніх джедаїв. Джедаї пішли, хай живуть джедаї!

Комментарии