"Чоловіки у відриві: ігри, порно та втрата ідентичності" Ф.Зімбардо та Н.Коломбе

Нова книга відомого психолога, автора Стенфордського тюремного експерименту, Філіпа Зімбардо не залишить байдужими нікого. Ні чоловіків, бо книга про них і в першу чергу для них. Ні жінок, оскільки вони теж живуть поряд з ними, народжують їх, виховують, співпрацюють, кохають і взагалі). На протязі довгого часу Зімбардо досліджував як сучасні технології, зміни у освіті, світосприйнятті, культурі змінювали відношення до чоловіків. Якщо раніше специфічним для чоловіка було мати титул патриарха, годувальника, мисливця то на сьогодняшній час ми маємо більшість світу, де така роль стала для чоловіків не головною. Жінки виявляються більш пристосованими до змін у суспільстві, все більш освітченними, більш задіяними у найрізноманітніших сферах життя від науки до політики. Кількість жінок отримуючих вищу освіту з кожним роком стає все більше, проте кількість чоловіків з вищою освітою у процентному відношенні зменшується. Чоловіки втрачають свої позиції у сучасному світі,їх не цікавлять робота, лідерство, створення сім'ї. Або навпаки, чоловіки починають страждати синдромом мачизму, спотвореним образом чоловіка у сучасній культурі. Тому все, що залишається - комп'ютерні ігри, де вони у віртуальних світах знаходять можливість прилаштувати свій гендер, або у порнографії, яка дає оманливу можливість підтримувати сексуальне життя, проте не дає можливість вести нормальне соціальне життя, у тому числі і у знайомстві, підтримуванні відносин з протилежною статтю.  Справа у тім, зазначає Зімбардо, що для мозку людини не має значення що він бачить перед собою. Мозок реагує на збудники та подразнення і реагує відповідно. Чоловіки не напружуючись, отримують що хочуть за кілька кліків. 
Звісно Зімбардо ставить найулюбленіші питання класиків - хто винен і що робити? І не знімає відповідальність з чоловіків за такий стан. Констатуючи проблеми сучасного західного світу (від себе добавлю, що у пострадянському світі проблеми ті самі, оскільки світ культури, масових цінностей у нас більш спільний, ніж навіть ми здогадуємось) автори пропонують комплексні питання у вирішенні проблеми повернення чоловіків у суспільство, у налагодженні діалогів з жінками, у перегляді гендерних ролей без втрати ідентичності обох статей. Цю книгу варто почитати батькам, незалежно від того, якої статі їх діти, для профілактики проблем у майбутньому. 
Книга має багато цікавої інформації, нових даних соціологічних досліджень та опитувань які теж дають велику поживу для роздумів.


















 

Комментарии