Міфологічний тип мислення

                            
Міфологічний тип мислення так само як магічний та релігійний нікуди не зник у епоху лозунгів про примат раціоналістичного дискурсу у світосприйнятті. Люди, змогли створити технологічну цивілізацію в одних областях мешкання і дивляться зверхньо на тих, хто досі вважає, що якийсь ідол відповідальний за зміну дня та ночі або що у кожному дереві чи тварині є дух чи душі пращурів. На це можна лише скептично посміхнутися, бо міфологія це те, чим більшість живе у повсякденному житті навіть не замислюючись над цим. Міфологічні конструкції використовуються у політичних рухах, рекламних та pr-технологіях, у бізнесі. 

Міфологічне мислення грає як позитивну так і негативну роль. Якщо пояснювати на рівні побутовому - міфологічне мислення це процес, під час якого людина домислює певну інформацію, якої не може з певних причин знати. Наприклад підлеглі намагаються домислити інформацію щодо думок керівника, пояснюючи для себе певні його рішення, електорат додумує причини певних дій обранної влади, а у застільних розмовах родичі розказують сімейну міфологію - історію пращурів, гіперболізуючи їх минулі дії. Навіть релігія не може обійтися сама собою і у певному прошарку створює міфологічні кластери інформації, які прирівнюються до Об'явлення і стають істиною. Позитивним таке мислення буде тоді, коли буде здатне посилювати важливі соціальні зв'язки, які будуть слугувати будівництву добрих взаємовідносин. Наприклад, як зазначалося вище у сімейних, родинних стосунках. Негативні наслідки такого мислення виникають під час введення міфу у ранг істини, унеможливлюють альтернативності думки. Думка про те, що наука змогла прояснити все і раціоналізм приніс людям щастя є міфом. Таких міфів, трішки посидівши можна згадати багато. Так само негативним є конструювання однобічного міфу як єдиного правильного висвітлення певних подій, явищ. У постмодерністичному світі, так само як і у світі постінформаційному, міфологія слугує також можливістю для створення резервації думки у океані плюралізму. Є міф, який для його прибічників стає певним універсумом, за стінами якого можна вільно жити, усіх незгодних не помічати або ненавидіти. Що завгодно при недбалому та некритичному ставленні може стати таким резерваційним міфом для людини, навіть рефлексії на тему свободи і рівності.
Міфологічне мислення - це те, з чим ми продовжуємо жити і лише за нами є вибір - використовувати його на добро або на зло. 


Комментарии